Топлоизолации на сгради

Топлоизолация на фасади и покриви

 

Думата фасада произхожда от италианската дума „facciata“ и се определя като външната или всички външни повърхности на сграда.

Терминът често се използва, само за главната или лицевата страна на къща.

Заедно с покрива, той е фасадата е един от най-важните елементи на сградата, тъй като действа като основна бариера срещу външни метеорологични условия елементи, които могат да увредят състоянието здравето на конструкцията, като дъжд, сняг, вятър, студове, слънце и т.н.

Поради тази причина това е много важно да изберете фасадна система, която предпазва от тези рискове, като същевременно помага за постигане на по-ниска консумация на енергия, намаляване на разходите за поддръжка и подобряване на комфорта на обитателите.

По-долу ще бъдат разгледани различните видове фасади или външни стени, използвани в момента в архитектурата, както и характеристиките на всяка една всеки от тях.

Олекотена фасада

Това е вид фасада, която се придържа към устойчивата структура на сградата, но не представлява част от нея. Тъй като не допринася за стабилността на сградата, олекотената фасада трябва да бъде проектирана така, че да издържа на натоварванията, които поставят напрежение върху нейните компоненти.

Материалите, които обикновено се използват за облицовка на фасадата, включват стъкло и метал.

Има два вида конструкции за леки фасади: фасада и панелна фасада. При фасада тип „Завесна стена” - фасадата преминава непрекъснато около рамката на конструкцията, докато при панелната фасада, рамката прекъсва фасадата.

Някои конкретни предимства на олекотената фасадна система са бързината лекотата на инсталирането на системата и количеството светлина, което тя пропускат в сградата.

В сравнение с други видове фасади, леките фасади осигуряват по-малко топло- и звукоизолация и имат по-високи разходи за поддръжка в средносрочен и дългосрочен план.

Този тип фасада се монтира основно в средни и високи офис сгради.

 

“Тежка” фасада

Както подсказва името, този тип фасада има тенденция да се състои от строителни материали със значително тегло. За да се счита една фасада за тежка, средното тегло, включително плътните и кухи елементи, трябва да бъде над 100 kg на квадратен метър.

В тази категория съществуват различни видове фасади, които в зависимост от нуждите от топлоизолация могат да бъдат носещи или самоносещи и да имат или да не разполагат с въздушна камера.

 

Сглобяемa фасадa

Този тип фасада се формира главно от сглобяеми модули, които се съединяват или сглобяват на място. Компонентите на тези фасади се произвеждат индустриално в специализирани фабрики и заводи и често използват дървени или бетонни панели.

Основните предимства на този тип фасада са бързината и лекотата на монтаж, както и по-ниските разходи в сравнение с други системи. По отношение на недостатъците възможностите за проектиране са по-ограничени и е необходим минимален обем работа, за да стане жизнеспособен.

Сглобяемите фасади обикновено се използват в индустриални фабрики и големи търговски центрове.

 

Традиционна фасада

Тази класификация включва фасади, които използват традиционни строителни материали като тухли, камък, дърво, керамика, мазилка и др.

Предимствата на тези фасади са, че са по-малко сложни за изпълнение, бързи за монтаж и инсталиране и имат относително ниска цена.

Класическите фасади нямат въздушна камера или изолация и по тази причина те осигуряват по-малко топло- и звукоизолация, което означава по-малко икономии на енергия. Ето защо е необходимо да те да бъдат изолирани с подходящи материали.

 

ETICS

Системата ETICS (външна топлоизолационна композитна система) представлява инсталиране на плочи от изолационен материал върху хоросан или неизмазани стени залепени и механично прикрепени към фасадните стени.

Системата ETICS завършва с облицовка или различни финишни покрития, които отговарят на определени стандарти.

Най-често използваните материали в изолационния “пакет” на ETICS система са експандиран полистирол (EPS), екструдиран полистирол (XPS), графитен експандиран полистирол (EPS-G) и минерална вата (MW).

Системата ETICS намалява топлинните мостове и риска от конденз. Тя осигурява добро ниво на ефективност срещу външните атмосферни условия.

 

Вентилируеми фасади

Вентилируемата фасадa (“Rainscreen cladding system” – “Система за облицовка срещу дъжд”) се състои от носеща стена, изолационен слой и облицовъчен материал, който е фиксиран към сградата с помощта на носеща конструкция.

Основната разлика между тази система и ETICS системата е, че тя има въздушна кухина между носещата стена и облицовъчния материал.

Системата е скъпа и сложна за монтаж, но многократно по-рентабилна - като живот и поддържане.

 

БУЛТЕРМОСТРОЙ ЕООД предлага на своите клиенти доставка на материали и квалифициран монтаж на фасадни топлоизолационни системи . Фирмата предлага и изпълнява топлоизолации със следните изолационните материали (продукти):

  • Топлоизолационна система с експандиран пенополистирол (EPS)
  • Топлоизолационна система с вата
  • Топлоизолации с минерален произход

Повече информация за топлоизолационните материали можете да научите като натиснете върху съответния материал.

Цени на предлаганите от нас системи за топлоизолация "ROEFIX", "WEBER", "CERESIT", "BAUMIT", "LICATA", "TITAN", както и на система ТЕХНОКОЛ.

БУЛТЕРМОСТРОЙ ЕООД изпълнява и топлоизолация по скатни и плоски покриви с материали и детайли съгласно изискванията на проекта.
За повече информация, моля изпратете запитване чрез контактната форма или се свържете с нас чрез електронната поща или телефоните от страница КОНТАКТИ.