Система BRAMAC

Изпълнение на покриви със система BRAMAC

ПОКРИВЪТ Е ПОКРИВ,КОГАТО Е БРАМАК
Покривите Bramac
 
Рядкост са компаниите, съумели така бързо да наложат нов продукт на пазара, както стори това в България австрийската фирма Bramac Dachsysteme International GmbH. През 1998 г. тя купува напълно остарял технологично и амортизиран завод за керемиди край Силистра, преоборудва го изцяло и започва производството на един нов за страната ни, сравнително нов и за Европа продукт – бетонни керемиди и други елементи за изграждане на покривни конструкции. На външен вид отдалеч керемидите Bramac трудно се отличават от най-качествените керамични керемиди на нашия пазар, но се произвеждат по съвсем различна модерна технология. Вместо от смляна и печена глина, както обикновените, керемидите Bramac са от бетон и се произвеждат от цимент, пясък, специални добавки, вода и оцветители. За изминалите десет години компанията успя да наложи своите продукти като предпочитан материал за покривни покрития и у нас. За да отговори на голямото и все по-нарастващо търсене, в края на миналата година стартира производството във втория завод в България, този път край с. Столник, община Елин Пелин.

Девизът „Покривът е покрив, когато е Bramac“ вече не звучи декларативно, защото отразява строителната действителност, при това не само у нас, но и в редица европейски държави. Така например данните от пазарни проучвания в Австрия са красноречиви – за 37% от анкетираните без какъвто и да било подбор австрийци първата асоциация с думата „покрив“ е била Bramac. За да не засегнем други също известни производители, които вече присъстват и на нашия пазар, ще споменем само, че следващата посочена фирма е имала 14% разпознаваемост на марката. 43% от притежателите на къщи са заявили, че добре познават марката Bramac. 44% от тях с готовност биха препоръчали продуктите на Bramac. За качеството, включително за външния вид на продуктите на Bramac, красноречиво свидетелства отговорът на въпроса „Кои продукти осигуряват най-добра защита срещу замърсявания?“ – 40% са посочили отново Bramac. Следващата в класацията марка е събрала 14% от гласовете.

Успехът на Bramac у нас не е нито случаен, нито изолирано явление. Основана през 1966 г. като съвместно дружество на немската фирма Braas и австрийското строително предприятие Maculan (откъдето идва и наименованието на новата фирма), от 1996 г. зад Bramac застават два мощни концерна – един от водещите производители на тухли Wienerberger и групата Monier, водещ световен производител на покривни системи.

Партньорството на тези два гиганта е позволило влагането на огромни средства за създаване на нови строителни продукти, изпитвани при различни натоварвания и всякакви климатични въздействия, включително при екстремни условия в най-големия в Европа аеродинамичен тунел в град Crawley, Великобритания. Многократните успешни тестове в условия на изкуствено стареене са позволили на фирмата да дава 30-годишна писмена гаранция за всички свои бетонови изделия. Тук трябва да се отбележи, че докато почти всички строителни продукти с времето стареят и влошават своите експлоатационни качества, изделията от бетон обратно – с времето стават още по-здрави поради естествения процес на карбонизация на бетона.

Зад успеха на продуктите на Bramac в България стои широката дистрибуторска и безплатна за клиента консултантска мрежа, разгърната в цялата страна, активните маркетингови кампании с атрактивни ценови намаления, не на последно място и системата за обучение на строителните фирми, включително и отпечатваните с много добро полиграфическо качество каталози с подробна информация за монтажа на керемидите и цялостното изграждане на покривните конструкции.

Два обаче са безспорните решаващи фактори за този успех – качеството на продуктите, включително много добрият им външен вид, и това, че Bramac предлага не просто керемиди, а цялостна система от материали, необходими за изграждането на един покрив – от подпокривното фолио до покривния петел, кацнал върху билото. Това е от особена важност, защото, както се знае, „дяволът е скрит в детайлите“ и докато останалите производители предлагат на нашия пазар единствено керемиди, а за останалото всеки е принуден да се оправя както знае (най-често като купува и пригажда от елементите на Bramac), каталогът на Bramac към момента включва пет модела керемиди и над 40 покривни принадлежности, без повечето от които покривът не би бил това, което трябва да бъде. Отделно Bramac предлага и цялостна отводнителна система STABICOR, която включва всичко необходимо за отвеждане на дъждовната вода – улуци, скоби, водосточни тръби, най-различни колена и други свързващи елементи. Уникалността на STABICOR се състои в това, че издържа на въздействието на UV лъчите и запазва еластичността си при отрицателни температури.

Bramac предлага цялостна система от елементи и материали за изграждане на покриви

За момента в България се предлагат керемиди от моделите АТИКА АНТИК, АТИКА ПРО, КЛАСИК ПРО, СПЕКТРА ПЛЮС, СПЕКТРА ИКОНОМИК. Последната новост е т.нар. соларен покрив на Bramac, който представлява панели и цялостна система за затопляне на вода за домакински нужди от слънчевите лъчи. Те са специално пригодени за вграждане в покривната конструкция на мястото на част от керемидите.

 

керемиди модел АТИКА АНТИК керемиди модел СПЕКТРА ПЛЮС

Високопрофилните модели АТИКА са с размери 333 х 420 mm и тежат по 4,8 kg всяка. Останалите имат размери 330 х 420 mm и малко по-ниско тегло – 4,3 kg. За покриване на един квадратен метър площ са необходими около 10 бр. керемиди независимо от модела. Керемидите се различават по профила си и по оцветяването, като всеки модел се предлага в по няколко цвята. Изключение правят само керемидите АТИКА АНТИК, които се предлагат в единствен в преливаща тоналност цвят и не случайно самият производител ги определя като „Покрив за индивидуалисти“. Макар че външният вид на готовия покрив твърде често е водещият мотив при избора, това е твърде индивидуално и затова всеки сам трябва да се ориентира по дадените тук снимки, по фирмените проспекти, а най-добре и чрез оглед на построени покриви.

Производствената технология гарантира получаване на керемиди с еднаква форма, без каквито и да било деформаци, все фактори, от които зависи лесното и качествено поставяне, а също така и сигурната защита на покритието срещу проникване на вода при силен дъжд и вятър. Керемидите са здрави и най-вече изключително дълготрайни, способни да издържат на натоварването от сняг, силни градушки и бури. За тях студовете не представляват опасност, защото са защитени срещу просмукване на влага, която би могла да замръзне и да ги разруши. По-специално внимание заслужават новите керемиди АТИКА ПРО и КЛАСИК ПРО, които имат допълнително подобрено покритие с по-еднородна повърхност, гарантиращо още по-добра защита срещу атмосферните влияния и по-голяма дълготрайност на цвета.
Няколко думи заслужава да се отделят и на теглото на керемидите. Бетонните Bramac тежат с около 1–1,4 kg повече от една средно статистическа керамична керемида, т.е. теглото им е от 26% до 41% по голямо. Когато се оценява общото натоварване на покрива обаче, трябва да се вземат под внимание още два фактора. Един квадратен метър се покрива с 10 керемиди Bramac и средно с 13 керамични керемиди (30% повече). Иначе казано, теглото на покривната площ с керемидите КЛАСИК ПРО, СПЕКТРА ПЛЮС, СПЕКТРА ИКОНОМИК е 43 kg и на практика се изравнява или дори е по-малко от теглото на необходимите за покриване на същата площ керамични керемиди. По същия начин трябва да се пресмята и цената за покриване на квадратен метър площ. Освен това преценката за теглото и натоварването трябва да отчита и способността на всеки вид керемиди да поглъщат вода, от което теглото им допълнително се увеличава. Така че керемидите с по-малка водопоглъщаща способност са в по-благоприятна позиция.
Противно на разпространената представа теглото на керемидите в най-малка степен влияе върху натоварването на покривната конструкция и съответно върху нейното оразмеряване. При минимално натоварване от сняг с около 90 kg/m2, от вятър с 43 kg/m2 и от дъсчената конструкция – 35 kg/m2, или общо около 168 kg/m2, очевидно делът на керемидите не е решаващ. Това се отнася дори и за битумните керемиди, чието тегло се приема за около 10 kg/m2.

Изграждане на покрива с керемиди и елементи на Bramac

В една статия не е възможно подробно да се опишат всички технологични решения и тънкости при изграждане на завършен до най-малките подробности покрив. Тук ще се спрем само върху някои основни препоръки. Керемидите Bramac в два съседни реда се подреждат чрез припокриване (разстояние (a) на чертежа) една спрямо друга. Това позволява разстоянието между редовете (b), респективно между напречно разположените летви, върху които се редят керемидите, да се пресметне така, че да се получат цяло число еднакво широки редове. Избягва се неизбежното при керемидите, които не притежават тази възможност, напречно рязане в последния при билото ред. Освен че това отваря допълнителна работа, неестествено тесният ред от изрязани керемиди ще изглежда като кръпка спрямо останалите, усложнява се закрепването му към носещите летви, затруднява се и организирането на добра вентилация под керемидите.
Минималната дължина на припокриване (а) на керемидите от два съседни реда се определя от наклона на ската. При наклон между 15о и 25о тя е 10,5 cm, при наклони от 25о до 30о тази дължина е 9 cm и за покриви с наклон над 30о става 8 cm. Съответно максималното разстояние (b) между летвите, върху които лежат керемидите, в зависимост от наклона е 31,5 cm, 33 cm и 34 cm. Необходимо е да се има предвид, че тези разстояния може да се променят при различните модели и затова трябва да се ползват посочените от производителя конкретни стойности.
При наклон на покривния скат до 45о не се налага специално укрепване на керемидите, като те лежат свободно върху напречните летви. Задържането им става благодарение на крачетата от долната страна в задния край на керемидата, които запират в летвата.
При наклони между 45о и 60о всяка трета керемида в реда се закрепва със специална скоба. Когато наклонът на ската е по-голям от 60о, тогава всяка керемида се закрепва с такава скоба.
Покривната конструкция, върху която се редят керемидите, е най-често дървена – с дъсчена обшивка върху ребрата или без такава обшивка. По-рядко се отлива покривна стоманобетонна плоча. При дървените покриви наличието на дъсчена обшивка създава условия за по-добро изолиране на подпокривното пространство от атмосферните влияния и най-вече от вятъра и праха, което е особено важно при покривни скатове с по-малък наклон. Обшивката осигурява и по-стабилна основа за керемидите и фолиото под тях.

За всеки вид керемиди задължително изискване е да се осигури добра вентилация на пространството под тях. Така се улеснява изпарението на погълнатата от тях влага, както и на евентуално прокапала под керемидите дъждовна вода. За целта под керемидите се прави двойна скара от летви. Директно върху дъсчената обшивка успоредна една на друга и перпендикулярно на билото, най-често по продължение и над ребрата на покривната конструкция, се приковават летви със сечение 5х5 cm в посока от улука към билото. Тези летви се наричат още контралетви. Посочената стойност на сечението е максимална и при необходимост може да бъдат използвани и летви със сечение 3х5 cm и 4х5 cm. Те обаче трябва да лежат на тясната си страна, за да имат по-голям съпротивителен момент на огъване.
Напречно на тях се приковава скара от успоредни на билото и улука летви със същото сечение, върху които лягат и се закрепват керемидите. По този начин между всяка двойка надлъжни на ската летви се образува въздушен канал. За да може въздухът да циркулира свободно, каналът трябва да бъде отворен в двата си края – при улука и при билото. Затова не се препоръчва замазване на капаците с варо-циментов разтвор, а т.нар. сух монтаж, при който те се закрепват върху поставена върху билото изправена дъска или летва върху метални носачи. Така капаците няма да прилягат върху керемидите, а между тях остава пролука с широчина 1,5–2 cm, през която излиза въздушният поток. Освен това Bramac предлага и специални керемиди с отвори за вентилация, които се поставят в предпоследния ред при билото на мястото на обикновени керемиди. За да не влизат птици, вентилационните отвори се затварят със специална пластмасова мрежа или с пластмасови елементи от комплекта допълнителни принадлежности на Bramac.

Преди да се пристъпи към закрепване на летвите върху дъсчената обшивка, успоредно на стрехата се разстила на ивици специално покривно фолио. Всеки две съседни ивици се припокриват на широчина 10 cm и се приковават с тапицерски скоби. По същия начин се постъпва и при сгради с необитаемо подпокривно пространство, при които дъсчената обшивка е спестена. Фолиото изпълнява отговорни функции и затова трябва да бъде използван материал с необходимото качество и свойства. То изолира подпокривното пространство и го защитава срещу проникване на прах или сняг, а когато под керемидите проникне вода, фолиото трябва да бъде непреодолима преграда пред нея и без да я пропуска, да спомага се безпрепятственото ù стичане и отвеждане в улука. Важно изискване към фолиото е също така не само да спира преминаването на вода към подпокривното пространство, а и да бъде пропускливо за издигащите се с топлия въздух откъм таванските помещения водни пари, т.е. да изпълнява функцията на дифузионна мембрана способна да пропуска еднопосочно водните пари. Това е особено важно за покривната топлоизолация, защото в противен случай водните пари ще се задържат и ще кондензират в нея. Това ще причини силно влошаване на изолационните ù качества. Освен това фолиото трябва да бъде механически здраво и да не се прокъсва при стъпване върху него.
Bramac предлага няколко вида защитно фолио:
» Bramac Universal. Както подсказва наименованието, това фолио има универсално предназначение, подходящо е за полагане върху покриви със или без дъсчена обшивка. Представлява четирислоен материал с вградена армировъчна мрежа, устойчив на опън и триене. То запазва водоплътните си свойства и при пробиване с пирони, защото специален слой осигурява доброто уплътняване около всеки от тях.


» Bramac ECO фолиото има същото предназначение, като се отличава с по-голяма здравина, водоустойчивост и уплътняване около пироните, а същевременно се предлага на изгодна спрямо конкурентните материали цена.


» VELTITECH 120. Това е дифузионно затворено подпокривно фолио, предназначено за покривни конструкции без дъсчена обшивка и с необитаемо подпокривно пространство. Материалът е значително по-лек от мушамите на битумна основа и поради това с него се работи по-лесно и удобно.
След като скатът бъде покрит с фолио и надлъжните на него летви (контралетви) бъдат заковани, следва да се определи точното разстояние между напречно разположените летви така, че да се получат цели редове керемиди, без да се налага рязането им. Това е показано на чертежа. Първият откъм улука ред керемиди стъпва на една летва, прикована по ръба на първата дъска от обшивката, а задният ù край лежи и с крачетата си се захваща върху втора летва, успоредна на първата. Разстоянието между тези две летви е b1=33 cm, което е подбрано така, че предният край на керемидата да бъде издаден на дължина около 9 cm над улука. Така дъждовната вода ще изтича в него, а не извън. Разстоянието между всички останали носещи керемидите летви (b) се определя, като от дължината на ската L се извади разстоянието за първия ред b1 (33 cm) и разстоянието между последната летва и ръба на билото l. То е постоянна величина, равна на 4 cm при сух монтаж на капаците, и 2 cm, когато капаците се полагат върху варо-пясъчен разтвор (хоросан). Получената стойност L1 се разделя на максималното разстояние според наклона на ската – 34 cm при наклон на покрива 45о. Получава се нецяло число за броя на редовете, което се закръглява към по-голямата цяла стойност. След това дължината L1 се разделя на така получения брой цели редове и така се получава точното разстояние между летвите.


Ограниченият обем на една статия не позволява описание на най-интересното – детайлите при изпълнение на покривната конструкция в такива места като завършването ù откъм улука и билото, завършек без билни капаци, свързване и уплътняване към комини, покривни прозорци, стени, оформяне и уплътняване на улами, извеждане на вентилационна тръба на вертикалния щранг на канализацията, монтиране на снегозадържащи керемиди и съоръжения и др.


Необходимо е да се има предвид, че Bramac предлага и специални керемиди с Г-образна форма, с които да започва и завършва всеки ред. Те обхващат челната дъска и така отпада необходимостта от поставянето на ламаринени поли, а покривът става по-устойчив на вятър, с по-добра водоплътност и несъмнено по-добър външен вид.
Важното е да се знае също, че за всеки детайл от конструкцията, за всяко „тънко място“ Bramac предлага подходящите материали, включително и самозалепващите ленти Wakaflex за уплътняване връзката около комини, стени и други проблемни места.