Реализация на Национална програма за енергийна ефективност на жилищни сгради

01/01/2022

До края на годината по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в България ще бъдат санирани 750 жилищни блока.
Новооткритият блок е едва петнадесетият завършен саниран по програмата за енергийна ефективност в страната, като в Благоевград са одобрени 150 жлищни сгради. Програмата е насочена към малкия и средния бизнес, защото една фирма работи по една сграда. Осигурява се заетост и за производителите на дограма, изолации и други материали, което променя ситуацията с безработицата в регионите. Финансиране има, а приоритет са големите панелни блокове.

Според изчисленията на регионалното министерство разликата в годишния данък между несанирана и обновена сграда е 1.70 лв., а внушенията, че след санирането данъкът се увеличавал, не били верни. Благоевград е градът първенец по националната програма.  

Край на безплатния обяд

Безплатното саниране на панелни блокове, официално наричано Национална програма за енергийна ефективност на жилищни сгради, започна в началото на 2015 г. и най-грубо кандидатстването вече почти приключва. Предвидената сума от 1 млрд. лева (осигурена чрез заем на държавната ББР, която после ще се връща от бюджета) трябваше да бъде договорена за две години.

Правителството смята програмата за успешна и предвижда през 2017 г. да бъде заделен още 1 млрд. лв. за саниране, отново със заемни средства. Този път обаче държавата планира да поеме само някакъв процент от разходите, а собствениците да участват със собствени средства.


Все още не е ясно каква част ще е съфинансирането, но когато има съфинансиране, собствениците са много по-стриктни при изпълнението на проектите, избират икономически най-изгодния вариант и като цяло това ще е подходът в бъдеще.


През 2011 г. започна схемата "Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради", която беше финансирана с европейски средства. Първоначално идеята беше собствениците да финансират 75% от енергийното обновяване на апартаментите, а останалото да се поеме по програмата. Интерес обаче почти липсваше. Впоследствие самоучастието беше намалено до 50%, но в крайна сметка програмата не предизвика интерес, а парите бяха прибавени към голямата безплатна програма.