Нов Закон за етажната собственост

01/01/2022

Домоуправителите ще отговарят за неотложните ремонти в жилищните сгради. Това е нов момент в Закона за етажната собственост според приетите през изминалата седмица на второ четене промени в закона. Така депутатите сложиха край на санирането на парче и своеволното остъкляване на балкони.

„Това са така наречените неотложни ремонти и задължение на домоуправителите е да отговарят за тях. Такива са ремонтите, които касаят премахването на опасни за здравето и живота на хората елементи по сградата.

В приетите на второ четене промени в Закона за етажната собственост е записано, че хората не могат да "извършват дейности в общите части на сградата, включително и по фасадата, които нарушават тяхната цялост и архитектурен вид, носимостта, устойчивостта на строителната конструкция или безопасното ползване на сградата."

С промените се предвиждат и глоби при неизвършен неотложен ремонт на сградата. За домоуправителите санкцията ще е в размер от 500 до 1000 лв., а за кмета на общината или района - от 300 до 700 лв.

Собствениците, които не живеят в имотите си, ще са длъжни да оставят телефон за връзка и имейл за да могат да бъдат уведомени за свикване на общо събрание. Ако не са оставили контактите си на управлението на етажната собственост, ще е достатъчна обява, залепена във входа за свикване на събрание за да се смята, че са уведомени.

Какво ще се случва с вече остъклените тераси.

"Законът е категоричен, че те няма да бъдат пипнати. Те са в режим на търпимост. Оттук нататък обаче е по-различно. Остъкляването ще бъде възможно след съгласието на 51% от останалите собственици в блока".


Първата стъпка е домоуправителят да свика общо събрание. Когато се вземе решение, собственикът, който решава да извърши подобни ремонти, спазвайки нормативната база, може да извърши остъкляване.

Домоуправителят или Управителният съвет на етажната собственост могат да вземат индивидуално решение за разходване на генерирания фонд за неотложни ремонти. Домоуправителят – физическо или юридическо лице, ще носи отговорност за организирането на неотложните ремонти, а ако няма достатъчно генерирани средства във фонда за спешни разходи и домоуправителят не успее да осигури финансирането на дейностите, той трябва да уведоми кмета на общината.

Процедурата предвижда в такива случаи местните власти да направят проверка на казуса и да уведомят етажната собственост да предприеме мерки по отстраняване на възникналите дефекти. Ако и при това положение живеещите откажат да извършат спешния ремонт, то проблемите се отстраняват за сметка на общината, а кметът ще търси възстановяването на разходите в съда.

Когато собствениците липсват, а е необходим спешен ремонт в имота им, законът делегира права на кмета на общината да осигури достъп и нужните съпътстващи дейности.