Доклад за напредъка по Програмата - “Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради”

15/05/2020

Анализ на резултати, съгласно Приложение1 към Доклад за напредъка по Програмата “Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради” (НПЕЕМЖС).

Дата:15.05.2020г.

Автор: инж. Николай Наков

Използвани източници: Доклад на МРРБ на Република България

Министерството на регионално развитие и благоустройство (МРРБ) представи Доклад за напредъка на развитието по “Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради” (НПЕЕМЖС).

В края на 2019 г. в процес на изпълнение на строително-монтажни работи са били 91 (деветдесет и една) сгради с 6615 (шест хиляди шестотин и петнадесет) жилища.

Предвижда се през 2020 г. да бъдат обновени още 8737 (осем хиляди седемстотин тридесет и седем) жилища в 117 (сто и седемнадесет) блока, като последните обекти се очаква да бъдат завършени през 2021 г.

От общо 14022 (четиринадесет хиляди и двадесет и две) жилища в общо 197 (сто деветдесет и седем) многофамилни сгради са обновени през 2019 г. по националната програма за енергийна ефективност, показва отчетът.

Според класификацията на териториалните единици за статистически цели на България (NUTS), страната ни се разделя на 6 (шест) региона.

Това са Северозападния регион (NWR), Северния централен регион (NCR), Североизточния регион (NER), Югозападния регион (SWR), Южния централен регион (SCR) и Югоизточния регион (SER).

По-голяма яснота може да получите от информацията на Фигура 1.

На Фигура 2 може да видите данните, които показват какъв е общия брой на жилищните сгради и общата застроена разгърната площ в съответния регион на страната.

Най-голям брой жилища са обновени в Югозападния регион. Първенец е град София с 56 (петдесет и шест) сгради. Следващ по големина е град Ботевград със 7 (седем) блока. Общата разгърната площ на проектите изпълнени в Югозападния регион е 361 696 (триста шестдесет и една хиляди и шестотин деветдесет и шест метра квадратни) м2.

На второ място по РЗП (разгърната застроена площ) се нарежда Северния централен регион с обща площ в размер на 201 122 (двеста и една хиляди и сто двадесет и два хиляди метра квадратни) м2. Тук най-много санирани сгради от общия брой 30 (тридесет), има в градовете Плевен и Русе по (осем на брой) – 8 и в Разград (пет на брой) -5. На трето и четвърто място са съответно Южния централен регион и Югоизточния регион.

Повече информация, касаеща напредъка на Програмата - “Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради” може да откриете на Фигура 3, която показва разпределението на РЗП по регионите на (NUTS).

Най-голям брой сгради санирани по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (НПЕЕМЖС) има на територията на Югозападния регион 71 (седемдесет и една) на брой. На второ място се подрежда Южния централен регион с 35 (тридесет и пет) броя сгради. Трето място е Северния централен регион с 30 (тридесет) на брой проекта.

Повече информация може да видите в приложената графика на Фигура 4.

Общият брой на жителите в отделните блокове, които са обновени по “Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради” (НПЕЕМЖС) e 29 976 (двадесет и девет хиляди и деветстотин седемдесет и шест) души, съгласно Приложение1 към Доклада за напредъка, предоставен на министерството на регионалното развитие и благоустройство.

„БУЛТЕРМОСТРОЙ“ ЕООД участва в този проект като партньор в ДЗЗД "Бау център - красива България" за обект "Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на СО, район "Витоша", във връзка с „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради", приета с ПМС № 18/02.02.2015г." „Сграда с административен адрес гр.София 1618, ж.к.Бъкстон, ул."Ген. Суворов" № 28а, бл.41". Общата фасадната топлоизолация на блока е с приблизителна площ от 5000 (пет хиляди квадратни метра) м2.

„БУЛТЕРМОСТРОЙ“ ЕООД е подизпълнител на „БАУ ЦЕНТЪР“ ЕООД по Договор сключен между Столична Община – Район „Красно село“ и сдружение на собствениците, живущи на адрес булевард „Гоце Делчев“ №31, блок 76. Обектът се изпълнява във връзка с програмата „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на СО, район „Красно село“ във връзка с „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“, приета с ПМС №18/02.02.2015г.“ Ориентировъчната фасадн площ на външната фасадна топлоизолационна система е 8700 (осем хиляди и седемстотин метра квадратни) м2.